niedziela, 25 lutego 2018

Ciasteczka salezjańskie :)

Ciasteczka kruche z cukrem



SKŁADNIKI:
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 15 dag margaryny "Kasia" lub masła
  • 3 jajka
  • 1 łyżka śmietany 12%
 SPOSÓB WYKONANIA:
  1. Do miski wsypać przesianą mąkę, cukier puder (przetrzeć przez sito jeśli są grudki), cukier waniliowy.
  2. Dodać posiekaną margarynę.
  3. Oddzielamy żółtka od białek. Do miski z ciastem dodajemy żółtka, a białko pozostawiamy do posmarowania ciasteczek.
  4.  Łączymy składniki w misce. W trakcie dodajemy łyżkę śmietany.
  5. Ciasto wyrabiamy do momentu połączenia wszystkich składników . Formujemy kulkę i delikatnie obsypujemy mąką. (można wsadzić na 30 min. do lodówki)
  6. Przygotowujemy deskę i wałek delikatnie posypując mąką. Odcinamy kawałek ciasta i wałkujemy - delikatnie podsypując mąką - na placek grubości ok. 2-3 milimetry. Nie używamy za dużo mąki, aby ciasteczka nie stały się twarde.
  7. Wykrawamy ulubione kształty ciasteczek i kładziemy na blaszce posmarowanej olejem lub można tu użyć papieru do pieczenia.
  8. Białko z jajek roztrzepujemy i smarujemy ciasteczka po wierzchu, a następnie posypujemy cukrem.
  9. Ciasteczka pieczemy w nagrzanym wcześniej piekarniku przez ok. 15 min. w temperaturze 170° C.
Najważniejszym składnikiem salezjańskich ciasteczek jest włożona miłość dzieci, 
które je przygotowują z wielkim zaangażowaniem.
Życzymy miłego rodzinnego gotowania :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz